Comuna Osica de Sus, str. Republicii,
nr. 70. Județul Olt

Prezentarea Comunei Osica de Sus

Comuna Osica de Sus este situată în centrul județului Olt, la o distanță de 26 km de municipiul Slatina și la 15 km de municipiul Caracal. Comuna este așezată pe șoseaua națională Slatina-Caracal, iar calea ferată Piatra Olt-Caracal trece prin această comună. În documentele CFR (Căile Ferate Române), comuna se numește Vlăduleni.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Osica de Sus se ridică la 5.215 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.456 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (94,75%), cu o minoritate de romi (2,36%). Pentru 2,9% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,3%). Pentru 2,9% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Politică și administrație

Comuna Osica de Sus este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul. Cezar Filip , de la Partidul Social Democrat, a fost ales în 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:

Partidul Politic Consilieri
Partidul Social Democrat 7 consilieri
Partidul Național Liberal 6 consilieri

Prima atestare documentară a localităţii Osica de sus o întâlnim în perioada 1495-1508 într-un hrisov prin care domnitorul Radu cel Frumos dă jupanului Iariciul din Osica, a treia parte din moșia acestui sat. Satele care compun în prezent această comună, sunt și ele atestate prin diferite documente.

În urma cercetărilor istorice putem deduce că în timpul ocupației romane, este posibil să fi existat aici o așezare stabilă, având în vedere că Osica de Sus este situată pe fostul drum roman ce mergea de la Dunăre spre defileul Oltului, și aflându-se la circa 7 km de fosta cetate Romula, care cuprindea 25 de sate, printre care este posibil ca și această comună să facă parte. Prima atestare documentară a satului Osica de Sus o întâlnim în perioada 1495-1508 într-un hrisov prin care domnitorul Radu cel Frumos dă jupanului Iariciul din Osica, a treia parte din moșia acestui sat. Satele care compun în prezent această comună, sunt și ele atestate prin diferite documente. Astfel avem: satul Vlăduleni este atestat în 1558, satul Greci în 1787, satul Ostrov este atestat odată cu biserica de aici, iar satul Tomeni este atestat în 1489.

Angajații primăriei

Calota Mihaela

Consilier Juridic

Raicea Maria Mirela

Referent Social

Mierlăcioiu Ștefan

Contabil

Lixandru Maria

Referent

Dan Alexandra

Referent Administrativ

Raicea Marian

Casier

Filip Cezar

Referent Agricol

Șurlan Irina Liliana

Operator Însămânțător

Popa Mariana

Referent

Musat Victoria

Inspector

Iorga Ileana

Referent Cadastru

Torcea Bibica

Bibliotecar

Ivan Nicolae

Referent Fiscal